Wariacja na temat tarty z masą mascarpone - biała czekolada i z porzeczkami.




Składniki:

Ciasto:

- szklanka mąki pełnoziarnistej
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ kostki masła
- 1 jajko
- pół szklanki cukru

Góra:

- 250g mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 70 g białej czekolady
- porzeczki

Przygotowanie:

Do miski wsypać wszystkie składniki ciasta, wbić jajko dodać posiekane masło. Zagnieść aż osiągnie porządaną konsystencję. Rozłożyć w naczyniu, w którym będzie się piekło (specjalna forma do tarty albo tortownica). Ponakłuwać widelcem i wsadzić do lodówki na jakieś 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Ciasto powinno się piec aż się zarumieni (ok 30 – 40 min).

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Mascarpone i śmietanę ubić razem a potem dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać.

Masę rozlać na ostudzonym cieście. Na masie rozsypać porzeczki w ilościach wedle uznania ;) Wsadzić do lodówki, żeby masa zastygła.



1 komentarze:

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Pyszna ta tarta! Uwielbiam czerwone porzeczki - jestem pewna, że w towarzystwie takich wspaniałych dodatków smakuję cudownie!
Pozdrawiam:)